Ashtanga – Yoga för sinne och kropp

Hem / Ashtangayoga

Ashtangayoga, som även kallas för Ashtanga Vinyasa yoga, är en dynamisk yogaform som tränar både kropp och sinne. Den kallas ofta för den mest fysiskt krävande yogaformen på grund av dess utmanande positioner. Här kan du läsa mer om ashtanga yoga, dess positioner, fördelar och var du kan utöva den någonstans.

Vad är Ashtangayoga?

Ashtangayoga är en är en fysiskt krävande yogastil där ett visst antal positioner utförs i en bestämd ordning. Precis som i andra yogaformer så är andningen mycket viktigt. Här synkroniseras aningen med rörelserna. Den här typen av yoga passar dig som vill ha en mer utmanande och tuffare yoga. Ashtangayoga bygger upp styrka och ökar rörligheten. Samtidigt hjälper den dig att slappna av och minska stress. Med andra ord är det en yogaform som stärker såväl kropp som sinne.

Passar Ashtangayoga för nybörjare?

Ashtangayoga är en fysiskt krävande yogaform som är mycket populär bland erfarna yogi, men även nybörjare kan prova på den här yogastilen. Det finns kurser med astangayoga för nybörjare som passar bra för dig som är nyfiken på den här typen av yoga. Som nybörjare kommer du att börja med den första serien Yoga Chikitsa. Tänk på att vara lyhörd mot din kropp för att undvika skador.

Ashtangayoga övningar

Här får du tips på effektiva Asthangaygoa övningar. Positionerna baseras på de tre grundstenar; kroppshållning, andning och fokuseringspunkt för ögonen. Övningarna är indelade i sex olika serier där varje serie bygger på med fler positioner. Traditionellt behöver du kunna utföra den första serien innan du får gå vidare till nästa. Den föregående serien förbereder dig mentalt och fysiskt inför nästa serie.

Första serien – Yoga Chikitsa

Yoga Chikitsa är den första och grundläggande serien inom Ashtangayoga. Den utgörs av övningar som balanserar, renar och stärker kroppen. Yoga Chikitsa är sanskrit och betyder i princip “yogaterapi”. Chit betyder i ungefär medvetande och omtanke. I den första serien läggs grunden för kommande övningar och därför fokuserar nybörjarkurser mycket på Yoga Chikitsa.

Andra serien – Nadi Shodana

När du behärskar den första serien kan du gå vidare till Nadi Shodana som är den andra serien inom Ashtangayoga. Övningarna fokuserar på att balansera och stärka nervsystemet. Nadi Shodana översätts ofta till växelandning på svenska. Det är en form av pranyama, det vill säga en övningsandning inom yoga. Nade betyder “flöde” och shodana betyder rening.

Tredje serien – Sthira Bhaga

Efter serie två är du redo för de sista serierna som kallas Sthira Bhaga. Sthira Bhaga delas in i A, B, C och D och kallas därför för de fyra avancerade serierna inom Ashtangayoga. Övningarna fokuserar på att öka din styrka, hållning och välmående. Sthira betyder “stark” och “stabil” medan Bhaga översätts till “välmående” och“ lycka”. Övningarna förutsätter en viss grad av flexibilitet och styrka. Därför måste de genomföras i en bestämd ordningsföljd.

Ashtangayoga Kungsholmen – Boka via nätet

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren yogautövare kan du besöka en studio för en lärarledd ashtangayogaklass. Här nedan tipsar vi om studios och träningsanläggningar som erbjuder Ashtangayoga på Kungsholmen i Stockholm. Du bokar enkelt din plats online.

Yoga Kungsholmen

Yoga Kungsholmen är en ljus och fräsch yogastudio på Pontonjärgatan på Kungsholmen. De har även en studio i Birkastan. Studion erbjuder flera olika sorters yogastilar, bland annat ashtangayoga och yinyoga. Yoga Kungsholmen erbjuder prisvärda prova-på-erbjudanden. Du kan ta med en vän och kom prova vilken yogaform som passar dig. De erbjuder även intressanta workshops och yogautbildningar.

Boka online hos Yogakungsholmen.se

Ashtangayoga.se

Ashtangayoga.se, även kallad Mysore Style Studio, har två moderna yogastudios i Stockholm. Den ena ligger i Birkastan vid St Eriksplan och en vid Fridhemsplan på Kungsholmen. De erbjuder ashtangayoga för alla nivåer samt andra sorters yogaklasser. Du bokar enkelt visa studions bokningssystem. Du också boka och betala drop-in. Utöver klasser erbjuder de yogakurser, retreat och yogautbildningar.

Boka online hos Ashtangayoga.se

Pernillasharmoni.se

Pernillas Harmoni är en studio som drivs av Pernilla Cristvall som har många års erfarenhet av yoga och personlig utveckling. Hon håller klasser och utbildningar för personer som önskar vägledning och förändring i livet. Klasserna inkluderar bland annat yinyoga och ashtangayoga. Pernilla erbjuder alltifrån veckokurser och helgklasser till resor, retreats, coaching och workshops. Du kan även boka individuella lektioner inom ashtangayoga.

Boka online hos Pernillasharmoni.se

Fördelar med Ashtangayoga

Det finns flera fördelar med Ashtangayoga. Det är en fysiskt krävande yogaform som passar dig som vill stärka kroppen och sinnet. Allt fler personer har fått upp ögonen för den här typen av yoga och dess många fördelar. Den utförs med fördel i en studio, men du även följa en lärarledd klass online. Här nedan beskriver vi fem fördelar med ashtangayoga.

1 Gör kroppen starkare. Ashtangayogan anses var den fysiskt mest krävande yogaformen. Det är en dynamisk yogaform som successivt bygger upp musklerna och gör dig starkare. Eftersom övningarna sker i olika serier så kommer du gradvis att öka muskelstyrkan vilket är skonsamt för kroppen.

2 Gör dig mentalt starkare. Den här typen av yoga stärker inte bara kroppen utan även sinnet. De olika övningarna kräver fokus vilket ger ett inre lugn. Övningarna är utformade för att lugna nervsystemet vilket i sin tur kan främja allmänt psykologiskt välmående och inre frid.

3 Ökad flexibilitet. Många av ashtangayogans positioner innebär att du balanserar din kroppsvikt på händerna. Det bygger upp styrka samtidigt som det förbättrar flexibiliteten. Eftersom övningarna sker i olika serier så kommer din flexibilitet förbättras successivt. Därför passar den här typen av yoga även personer som inte är flexibla (än).

4 Sänker blodtrycket. Ashtangayoga inkluderar en viktig andningsteknik som kallas pranayama. Studier visar att den här andningstekniken kan sänka blodtrycket. Dessutom är ashtangayoga ett fysiskt utmanade träningspass som ökar blodcirkulationen samt syrehalten i blodet vilket i sin tur stimulerar blodtrycket.

5 Viktminskning. Ashtanga är fysiskt krävande och kan därför hjälpa dig att gå ner i viktigt om det är ditt mål. Det är ett intensivt träningspass och du förbränner kalorier genom de olika muskelbyggande positionerna. Yoga hjälper även till att minska stressnivån vilket i sin tur kan vara bra om du vill gå ner i vikt. För bästa resultat bör du utöva ashtangayoga regelbundet, gärna flera gånger i veckan.

Läs mer