Bikramyoga övningar

Hem / Bikramyoga

Bikramyoga, som ofta kallas för hotyoga, är en unik yogavariant som utövas i värme. Värmen och luftfuktigheten är utmanande och ger kroppen och sinnet en renande känsla. Den unika miljön ställer också krav på positionerna så att de utförs på ett säkert sätt. Här kan du läsa mer om de vanligaste bikramyoga övningarna.

Vad är Bikramyoga?

Bikramyoga är en form av Hathayoga som utförs i ett varmt rum. Rummet värms upp till cirka 40 grader och ofta är det extra fuktigt i rummet. Värmen sägs påminna om det indiska klimatet. Bikramyoga utförs i en serie av 26 olika kroppsrörelser som kallas asanas. Ett pass tar vanligtvis 90 minuter. Rörelserna är särskilt utformade för att stretcha muskler, leder och senor. Det är en yogaform som främjar rörligheten och balansen. Dessutom ökar syresättningen i kroppen.

Bikramyoga positioner – 4 exempel

Bikramyoga positioner har både skillnader och likheter med postioner inom andra yogaformer. Eftersom att den här typen av yoga utförs i värme så är positionerna utformade särskilt utifrån det. Här kan du läsa mer om några av de vanligaste Bikramyoga positionerna och komponenterna inom yogaformen.

Pranayama

Pranayama är sanskrit och betyder andningsövningar. Det är en del av yogans åtta grenar och förekommer inom alla yogaformer, även bikramyoga där det är viktigt att andas. Tack vare dessa övningar regleras flodet av prana, ett uttryck för livsenergi, genom kroppen. Det förbättrar syresättningen i kroppen och förbättrar därmed både kroppen och sinnets funktioner.

Ardha-Chandrasana med Pada Hastasana

Ardha-Chandrasana med Pada Hastasana är en position med tre delar; halvmåne med sidböj, halvmåne böjd bakåt och händer till fötterna. Sidoböjen förbereder inför böjningen bakåt. Därefter böjs kroppen så att händerna kan ta tag i utsidan av foten. Benen hålls raka, eventuellt lätt särade för att det ska bli lätt att böja sig. Det krävs styrka i både armar och ben för att utföra den här positionen.

Garurasana

Garurasana kallas ibland för örnen eller örnpositionen. En vanlig stavning är även Garudasana. Det är en position som förbättrar balansen och benstyrkan. Även axlar och höfter stretchas ut. Positionen utförs stående på ett ben. Det andra benet korsar det andra. Även armarna korsas och böjs så att fingertopparna pekar mot taket.

Utkatasana

Utkatasana kallas även för stolpositionen. Det är en position som ger kraft och styrka i ben och sätesmuskler. Den utgår från Tadasana, som även kallas för bergspositionen. Armarna sträcks uppåt och knäna böjs lätt, som att du ska sätta sig på en stol. Tyngdpunkten ska ligga bakåt. Andas i fem djupa andetag i denna position och återgå sedan till Tadasana.

Passar Bikramyoga för nybörjare?

Ja, alla nivåer kan träna bikramyoga. Om du är nybörjare är det viktigt att du väljer en klass som är anpassad för nybörjare. Där kommer du att lära dig bikramyogans grunder och positioner. Om du är en mer erfaren yogi kan du välja en mer avancerad klass. En fördel med bikramyoga är att den passar de allra flesta.

Bikramyoga Stockholm – Boka online

Bikramyoga utförs i särskilda rum med rätt temperatur och luftfuktighet. Därför är det inte alla yogastudios som har möjlighet att erbjuda denna klass. Det finns dock många bra studios och träningsanläggningar som erbjuder bikramyoga i Stockholm. Här nedan tipsar vi om några av de bästa.

Bikramyoga Östermalm

Bikramyoga Östermalm är en anläggning i Stockholm som erbjuder yogapass för alla nivåer. Studion drivs av ett passionerat gäng med stor kunskap och erfarenhet av bikramyoga. Studion ligger i hjärtat av Östermalm i Stockholm. De varma rummen erbjuder rätt ljus och rymd tack vare ett högkvalitativt värm- och ventilationssystem. Här finns även duschmöjligheter. Studion har ofta prova-på-erbjudanden.

Boka online hos Bikramyogaostermalm.se

Hot Yoga Stockholm

Hot Yoga Stockholm grundades 2007 och är en av de första yogaskolorna i Stockholm. Studion erbjuder klasser, workshops och events för företag och privatpersoner. Lärarna är engagerade och har en stark ambition att hela tiden utveckla, förbättra och fördjupa sin kunskap inom yogan. Med stor passion förmedlar de den vidare till kursdeltagarna och elever som praktiserar i yogastudion. Studion ligger på Gotlandsgatan mitt i Sofo i Stockholm.

Boka online hos Hotyogasthlm.se

Bikram Yoga City

Bikram Yoga City ligger, precis som namnet antyder, mitt i Stockholm city. Den moderna studion ligger nära Hötorget vilket gör att den har goda kommunikationsmöjligheter. Studion erbjuder flest Bikramyogaklasser i Stockholm och de allra flesta passar även nybörjare. Majoriteten av deras lärare har undervisat Bikramyoga i över 10 år vilket. Studion har ofta många prova-på-erbjudanden och andra sorters kampanjer.

Boka online hos Bikramyogacity.se

Updog Bodies

Lite utanför Stockholm i Nacka hittar du studion Updog Bodies. Det är en vacker studio ned en fantastisk utsikt över staden och Djurgården. Den unika utsikten ger ger en avslappnande och lugn atmosfär i studion. Studion är inomhus, men ger ändå en känsla av att vara nära naturen. Här kan du prova på många olika former av yoga, inklusive bikramyoga.

Boka online hos Updogbodies.se

Bikramyoga hälsoeffekter

Bikramyoga har många positiva hälsoeffekter. När Bikramyoga utförs på rätt sätt och i rätt miljö kan den ge flera hälsofördelar, bland annat förbättrad flexibilitet, ökad styrka och bättre balans. Som ett resultat av detta kan även hållningen förbättras. Värmen främjar bland annat rörligheten och stretchingen av kroppen. Värmen gör att du svettas och därför anses den här yogaformen rena och avgifta kroppen. Bikramyoga ger ofta en kombination av styrketräning, stretching och en känsla av välbefinnande. Läs mer om Bikramyoga och hälsoeffekter nedan.

1 Främjar rörligheten. Värmen och positionerna mjukar upp och stretchar muskler och leder på ett säkert sätt. Den unika sekvensen av olika positioner förbereder kroppen successivt på mer avancerade positioner.

2 Ökar syresättningen. Bikramyoga utgörs av flera andningsövningar som stimulerar ökad syresättning. Andningen hjälper till att flytta syresatt blod runt i kroppen så att det når ut till alla organ.

3 Ökad styrka. Ett bikramyogapass är 90 minuter långt och i princip alla kroppens muskler tränas. Regelbundna pass med skonsamma postioner bygger successivt upp en stark kropp.

4 Minskad stress. Bikramyoga förbättrar hjärtfrekvensen och minskar stressnivån. Andningsövningarna i kombination med stretching, stryka och värme ger ökat välbefinnande och ett inre ro.

5 Bättre hälsa. Den här yogaformen anses ge en förbättrad hjärtuthållighet vilket har många positiva effekter på den allmänna hälsan. Svettningarna har även en renande effekt och därför sägs ofta att bikramyoga “detoxar” kroppen och lämnar den avgiftad.

Läs mer